Ta hand om din garderob

En del av begreppet "hållbart mode" är att ta hand om det du redan har och vårda din garderob. Det finns många trix och sätt att minska slitage och öka livslängden för ett plagg eller en accessoar. Här har vi samlat tvättråd, klädvårdsråd och några riktigt bra hacks när det kommer till fläckar; visste du till exempel att en blåbärsfläck kan behandlas med filmjölk?! eller att matolja kan tas bort med potatismjöl? Inte vi heller förrut, men nu kan vi en hel del!

Skicka gärna dina bästa tips till oss på vårt instagram konto @saracecilia.se KLICKA HÄR.

LYCKA TILL!

ånga dina kläder

ÅNGA

Att ånga dina plagg med en steamer är inte bara ett enkelt alternativ till strykjärnet utan fräschar även upp plagget och dödar bakterier som skapar lukt. Det är dessutom faktiskt ganaska kul och smidig att packa i resväskan!

Vi erbjuder steamers från Stockholm Steamery HÄR!

fläckar på plagg tips hacks

FLÄCKAR

Alla spiller vi ibland eller blir lite spillda på av kids kanske. Förbehandla otäcka fläckar innan tvätt med flytande tvättmedel, gnugga INTE utan blöt upp och stryk på medlet. har du fått gula fläckar på vita plagget? Badda med ättika eller vitvinsvinäger (utan färg) och låt stå i 30 minuter innan du sköljer. I fläckkriget måste du såklart ta hänsyn till vad för sorts fläck, se mer om hur du vinner över fläckarna HÄR!

tvättpåse

TVÄTTPÅSE

Till ömtåliga plagg bör du alltid använda en tvättpåse. Plagg i skirt material eller med spets, broderi, knappar, paljetter och liknande samt BH:ar åker alltid direkt ner i påsen! Tänk på att allt inne i maskinens trumma far runt mot varandra och alla detaljer på plagger är riskfaktorer för slitage. Du drar väl upp alla dragkedjor va? Ja  vad bra, pju!

dosera tvättmedel rätt

DOSERING

Det är vanligt att vi använder för mycket tvättmedel, jag har gjort det i åratal innan reparatören av maskinen tittade på mig med ett uns av förakt "tänk på miljön! och maskinen." Använder vi för mycket leder det till att det blir rester av medel kvar i plaggen, våra maskiner mår inte bra och bra för miljön är det inte heller. Läs på tvättmedelspaketet och dosera helst i underkant. Köp lite olika mått att ha i tvättstugan och bli doseringsproffs! 

enzymfritt

ENZYMFRITT

Silke, ull och andra ömtåliga material, dun till exempel, bör du tvätta i medel fritt från enzymer. Washologis fintvätt rekommenderar vi, och du hittar det HÄR!

färgade plagg tvättråd

FÄRGEN

Ta hand om färgen i plaggen och var snäll mot moder jord: skippa blekmedel i ditt tvättmedel! Vill du ha en blekande effekt tillsätt lite natriumbikarbonat när du tvättar. Tänk på att solen bleker om du hänger på sträck ute i det fria, kan vara värt att ha ett sträck i skuggan för färgömtåliga plagg.

knappar tvättråd

KNÄPPT!

Knäpp alla knappar och stäng alla dragkedjor innan du lägger in i maskinen så undviker du att plaggen hakar i varandra och förstörs. Och använd gärna tvättpåse!

lufttorka dina plagg

LUFTTORKA

Lufttorka din tvätt så långt det går, undvik torktumlare och spar då på miljö och förläng livslängden på dina plagg. Tänk på att vissa material, som elastan, inte tål den värme som uppnås i en tumlare. Stryker eller ångar du dina plagg blir det jobbet mycket lättare om plaggen har hängt och torkat istället för att ha snurrat runt i värmen med varandra..

temperatur vid tvätt tips

LÄGRE TEMP

Var noga med att läsa tvättråden så du inte tvättar för varmt. Det sliter inte bara på plaggens kvalité utan även på miljön. Även om det står 60 grader så ta hänsyn till om plagget verkligen behöver 60 grader för att bli rent; är det fläckar eller bara nersolkat av använding? Behöver du ens tvätta det i maskin eller räcker det med att vädra? Ibland får man tänka till lite i tvättstugan! ;-) 

MAL

Mal vill vi inte ha i garderoben. Inte malkulor heller. Ett giftfritt tips är att torka citronskal och lägga i små tygpåsar och hänga på galgarna eller lägga i lådorna, går också bra med kuber eller ringar av rödcederträ att fästa på galgarna. Håll rent i din garderob och vädra dina plagg är A och O.

 

linnevatten

LINNEVATTEN

Att spraya linnevatten på plaggen eller sängkläderna ger en känsla och doft av nytvättat. Ett sätt att få ner tvättillfällena och fräscha till det emellanåt. Ett bra sätt att slippa sköljmedel som i många fall är skadligt för plagg och natur; du får en härlig doft endå! Vi ernjuder linne vatten från Washologi HÄR!

vädra dina plagg

VÄDRA

Ofta räcker det att vädra ett plagg efter använding för att det ska bli fräscht, för den nytvättade känslan borstar du av med klädborste och sprayar med linnevatten! Beroende på dina möjligheter så hänger du antingen ute i trädgården på sträck eller galge utanför dörren eller på vädringsställning utanför fönstret för oss i lägenhet eller så hänger du ditt plagg inne och låter det hänga lite längre bara, enkelt!

steamer mop-are